Un interviu cu primaru’

Vazui cu sufletu’ la gura un interviu cu al nostru dom’ primar Matei…fabulos…a abordat aproape toate domeniile cu o dezinvoltura iesita din comun…cica nu peste mult timp Turda va fi cu adevarat “un oras in care iti vei dori sa traiesti”...parca sloganul asta era al predecesorului sau, despre care, pentru prima data, omul a zis cu subiect si predicat ca “n-a facut nimic”…waw, pare promitator. Imbatat de euforia mitului “aducatorului de bani” (pentru care un sincer “chapeau bas maitre Cristi”...din pacate, avand in vedere cum pui in opera purcoiul respectiv de bani, pun clopul inapoi pe cap…da’ asta-i alta problema), primarele nostru se ambaleaza intr-un monolog de prezentare a unor viziuni personale onirice, fara nici o legatura cu starea de fapt si, cel mai grav, cu tehnica. Nu le descriu ca ziseram ca urmariti interviul. O zic totusi pe “cea mai cea”: zice ca va realiza un baraj pe Aries si cateva hidrocentrale (mici, e drept) care vor furniza curentul necesar municipalitatii, gratis (!?). Bineinteles ca Ariesul va fi amenajat de asa natura incat sa se poata organiza competitii internationale de ambarcatiuni…deci hotelurile (cele actuale si cele multe care se vor mai construi) se vor umple cu doritorii aferenti, s.a.m.d. Peste Ariesul astfel amenajat va construi un nou pod, pe mai multe benzi (actualul va ramane ca si pista de biciclete) care va lega strada Plopilor (largita si ea la 4 benzi) de zona Postarat unde se va realiza o noua strada, pe 4 benzi iar intre ea si Aries va fi un mare lac de agrement. Strada mentionata va urca pe platoul din spatele cimitirelor, va continua prin zona salinei pana pe Dabagau…tot pe 4 benzi si cu pista de biciclete desigur…se va realiza astfel inca o ocolitoare alaturi de celelalte doua, care raman in vigoare, desigur. Sa nu uitam ca prin zona mentionata va fi si un parc de 10 hectare, un aquaparc si un bazin olimpic. Sper ca n-am uitat nimic… ahhh… zona va fi legata de centru printr-o alee pietonala de promenada de-a lungul Vaii Racilor, amenajata si ea desigur, cu maluri placate cu piatra, bla,bla…tot ce trebe. Investitorii vor da navala, se vor construi hoteluri, terase peste Valea Racilor…nu-i gata, dar vedeti singuri. Si…sa nu uit, a fost si o modificare a legilor fizicii…ce am invatat noi la scoala e “vax albina nema puchi”: cica circulatia se va imbunatati prin ingustarea carosabilului. No comments!

Nust’ de ce mi-am amintit de o patanie din studentie. N-am avut probleme dar totusi, a existat o sincopa in anul doi numita “economie politica”…mai sa fie, nu se prindea de mine nicidecum…nu era inventat inca termenul de “analfabet functional” dar la eco-pol ala eram. Pe cale de consecinta, pic examenul din sesiunea de vara…pic si-n toamna…no, se ingroasa gluma…in pericol bursa…ma inscriu la sesiunea de “re” si aplic metoda mea infailibila: la probleme exceptionale-solutii exceptionale. Las dreacu’ cursul de eco-pol si citesc toata saptamana Scanteia si celelalte oficioase comuniste aferente, basca revista Lumea plus urmarirea celor doua telejurnale, de seara si de noapte. Ma prezint in ziua si la ora programate si…se muta de la ora 10 la ora 11, asa ca, impreuna cu ceilalti oropsiti, procedam la actiunea studentului cand are o fereastra: trecem Bega si coboram la Banateana pentru un coniac mic. Vine ora 11, trag biletul…subiectul era un titlu lung, lung, de cateva rinduri care se termina cu sintagma “…inaintarea Romaniei spre s.s.m.d.” (sper ca stiti ce-i aia…nu? pai: “societatea socialista multilateral dezvoltata”). No n-aveti idee ce bun e uneori un coniac dimineata pe stomacul gol: mi-am amintit, credeam eu, tot ce scria in Scanteia si se prezentase la tv si am facut o varza a la Cluj. Incep sa zic despre productia de carbune, otel, utilaj petrolier, sistemul energeti, santiere navale, exporturi, invatamant-omul de tip nou, sanatate…si cate si mai cate…bineinteles ca din cand in cand mai ziceam si “dupa cum zicea tovarasul Ceausescu” …pai cine sa ma contrazica, facusem un talmes-balmes de tone, kilowati, litri, persoane…sunt oprit cumva cu o intrebare finala “si tov Saveanu, cam cand crezi dumneata ca vom ajunge in ssmd?”…La un maxim de stimulare zic doct “cam in 10-15 ani”. Mare vizionar am fost…era toamna lui ‘77.

Pai de ce v-am zis io toate astea…aah, da…ca sa pot face totusi un repros reporterului: pai dom’le, n-ai pus intrebarera de final “si cam cand credeti tov, pardon, se adapteaza la dom’ primar ca ajungem in ssmd-ul local?” No nacaz!

No bun…sa facem totusi o mica analiza a undergroundului. Cea mai buna metoda de sifonare este realizarea de studii de fezabilitate (SF) in van, plus ca te mai si poti lauda ca ai proiecte. Ce credeti ca va face majoritatea din CL cand i se va pune in fata un SF pentru baraj si hidrocentrala pe Aries? Va vota cu doua maini, mai ales daca SF-ul va fi facut de careva dintre ei. Desigur, SF-ul se onoreaza chiar daca obiectivul nu se va realiza. Ar fi trist sa fie asa, dar n-ar fi prima oara. Ar mai fi si varianta cum ca, in lipsa unei opozitii care sa-l readuca pe drumul corect, omu’ o da puternic prin cucuruz…n-are cum sa-si dea seama de ridicolul situatiei pentru ca clopotarii de serviciu sunt la post (de ex: “avem un primar care iasa in fata”…tare, nu?). Daca as vedea ca lucrarile incepute, multe si ele, ar avea o derulare corecta, cu lay-out pe fata, cu grafice de lucrari, standarde pentru materiale si lucrari, certificate de calitate, receptii, etc…publice desigur, ca doar e vorba de bani publici…poate ca m-as inscrie si eu in marele cor de laudatori. Poate la urmatoarele obiective…