Despre politica locală-1

No, că veni iar anul fatidic al României…cum care an, anul electoral…adică anul ăla când tot omul sfătuiește pe ceilalți cum să aibă cică grijă în cabina de vot și…ce să vezi, treaba merge din rău în mai rău. Cam tot așa-i și pe plan local. Având în vedere că feisbucul permite exprimarea liberă, hai să emit și eu oarece judecăți de valoare…opiniile mele, desigur, ca unul care a activat atâția ani în politica locală, atât direct cât și prin societățile din zonă (de unde se vede mult mai bine politica locală). Retras fiind din politică, pur și simplu mă afectează ceea ce se întâmplă în Turda și mă gândesc cu groază la ce va fi de aici în colo dacă amicul nostru M va rămâne la butoane (indiferent în ce mod). Mai menționez că nu sunt susținător activ al nici unuia dintre partidele locale (am rămas liberal, dar nu mai am un partid în care să activez în acest sens). Sunt însă un mare adept al compromisurilor corecte în vederea realizării unui scop comun. Am încercat și în 2020 așa ceva, dar nu m-a ascultat nimeni și…vedeți ce a ieșit. Gândisem că poate o fi ceva acum! Cu siguranță că nu le cunosc „pe toate” dar câte ceva tot știu, pe altele le deduc iar restul e…intuiție. Desigur că un pic de sare și piper nu strică! Așadar:

              Trebuie pornit de la două lucruri irefutabile:

              -dacă nu se schimbă administrația publică locală, Turda va deveni un oraș și mai de coșmar (deja este așa). Este evident că actualul primar este complet depășit de situație și, nerealizând asta e convins că „face bine” ce face. Având în vedere că e înconjurat de menestreli și are și o echipa de vopsitori ai rahatului, azi nu-i nimic de făcut.

              -cu toate cele menționate anterior, dacă opoziția locală nu realizează că „situațiile deosebite necesită măsuri deosebite” primarul actual nu pierde alegerile pentru că majoritatea alegătorilor nu va merge la vot conform teoriei „n-avem cu cine…” iar votul într-un singur tur plus datorașii care vor merge la vot îi vor asigura realegerea.

              Mai concret, sunt două posibilități:

              1.Toate partidele vor avea candidat de primar, pe principiul „locomotivei” care să maximizeze numărul de consilieri. E evident că M va câștiga detașat…dacă e nevoie, pot argumenta dar nu cred că e cineva de altă părere. Dacă atât se urmărește, discuția se poate încheia aici. Totuși, a fi consilier de opoziție cu M primar e mai mult decât masochism… Sunt convins că nimănui nu i-a plăcut ce s-a întâmplat în consiliul local în acest mandat…nu se va schimba nimic. Să nu uităm că M-ul are o grămadă de datorași, atât persoane fizice cât și șefi de instituții/ organizații/ partide plus două etnii locale (cel puțin la nivel de conducere). În ideea că ceilalți vor lupta independent, va fi floare la ureche!

              2.Partidele care doresc schimbarea primarului și implicit a sistemului renunță la orgolii și fac un front comun. Știu că e greu, dar altfel nu se poate. Am propus asta și data trecută…n-a prea fost pe plac pentru că fiecare spera altceva…no vedem ce s-a întâmplat. Ideea mea era de a se identifica un candidat comun, care să nu fie din lista nici unuia dintre partide (altfel nu se poate accepta de către ceilalți) și care să candideze doar la primar nu și la consiliul local (ca să nu afecteze voturile partidelor susținătoare). E singura variantă de a-i aduce la vot pe cei mulți care nu simpatizează direct cu nici un partid și absentează pe motiv că „votul de opoziție e divizat” așa că „e pierdere de vreme”. De asemenea, ar putea fi o soluție pentru mulții liberali nemulțumiți de actualul PNL local …de asemenea e posibil ca mulți din UDMR să agreeze soluția. Ar fi de dorit ca respectivul să poată determina și prin valoarea sa umană și cea a imaginii proprii venirea la vot a nehotărâților. Partea de campanie ar fi și ea simplă (teoretic, desigur): fiecare partid își susține lista de consilieri și candidatul comun. Mai pe șleau: e de ales între opoziția sigură și participarea parțială la conducere. Nu cred că există altă variantă!!!

              După știința mea, a existat un început de omogenizare a opoziției doar că…nici puterea nu doarme, mai ales că sunt politicieni versați. A intrat în joc și fostul tandem MI-TȘ, mari prieteni ai actualului primar. Ambii au interese majore în acest caz. MI a preluat conducerea județeană a Partidului Republican care, liliputan fiind, n-are nici un fel de șansă așa că s-a lipit de AUR cu speranța unei nominalizări la deputăție. TȘ este amic vechi cu primarul M și îi este și dator cu faptul că acesta „a pus batista pe țambal” și este total interesat să nu apară vreun primar nou care să „ridice batista”.

              Soluția lor a fost simplă: au spart potențiala înțelegere convingându-l pe unul dintre partenerii potențialei înțelegeri (recte candidatul PMP) „să vină de partea lor”, adică să devină ulterior candidatul AUR. Din informațiile apărute în spațiul public, s-ar părea că acțiunea le-ar fi  reușit. Totuși, pe surse apar și alte informații cum că mulți membrii AUR n-ar fi de acord precum și că nici toți membrii PMP n-ar agreea chestiunea…eeh, mărunțișuri rezolvabile…

              Concluzia mea? Păi dacă nu se mai întâmplă nimic, M va mai lua sigur încă un mandat iar cei „mândri” din actuala opoziție vor mai avea parte de „respect” în CL în continuare…iar „eroul patriot” își va putea pune în CV faptul că a fost candidat la primărie, luptând „la greu” pentru locul doi. Și gata…vom vorbi și următorul mandat de aeroport, hidrocentrale pe Arieș, telegondole spre Cheile Turzii, aqua parcuri și câte și mai câte.

              Cu mare regret…în opinia mea cam așa va fi.

              Totuși, să nu uităm că nu doar primarul e vinovat de ce se întâmplă ci și (mai ales) cei care-i permit asta. Nici nu contează explicațiile…doar d-aia faci politică pentru a ajunge la putere, etc, etc.

              Mai concret, un oraș se poate conduce și cu participarea parțială la funcția de primar. Desigur că odată acceptată ideea, trebuiesc stabilite foarte clar toate detaliile…dar totul pornește de la sintagma „schimbăm sistemul împreună sau vedem noi ce facem după ce ajungem în CL singuri”. E greu, da…și, recunosc că e simplu să dai sfaturi de pe margine dar…vreau să am un motiv ca să merg la vot. Ca mine nu sunt „mulți”, sunt „foarte mulți”…dacă-i aduceți la vot, câștigați…dacă nu, nu!

               Ahh, încă ceva, o clarificare necesară: eu n-am nici un fel de interes în tot ceea ce am zis…doar cel al turdeanului. O să continui menționând ce așteptări aș avea eu de la viitorul candidat de primar (cel puțin declarativ) ca să-l pot vota. Să auzim de bine!

              P.S. Desigur că tot ce spun aici și în următoarele postări sunt doar ideile mele provenite din experiența de viață, inclusiv cea profesională. Pot face orice detaliere!